Perustiedot | Päiväkirja | Jämät
Layout © Chu / Muokkaus © Tanttu

© Molly


Perustiedot


nimi: Villiami aka Altsu
syntymäaika: 25.07.2007, 5-vuotias (ikääntyy reaalilla)
säkäkorkeus: 162 cm
rotu, sukupuoli: suomenhevonen, ruuna
väri: tummanpunarautias
koulutus: ko. He C, re. 50 cm, ajo-opetettu
kasvattaja: Karsikon Talli
kotitalli: Raudikkalan Tila
saavutukset: enn. 1.49,2ke

Täyttänyt kolme vuotta 25.07.2010 / 4-vuotta 26.04.2011, 5-vuotta 25.07.2011, siitä eteenpäin reaali)

Historian havinaa

Sattuman kautta törmättiin

Voikai sitä noinkin sanoa, osittain pitää paikkansa ja osittain taas ei.. Olin kesällä lomailemassa Saimaan lähettyvillä kuten olin pari kertaa ennemminkin ollut, Karsikon Tallillahan sitä piti nytkin käydä katselemassa paikkoja, en tosin ollut suunnitellut palaavani takaisin kotosalle hevosen kera mutta niin siinä vain kävi; Karsikoille oli palautunut pari heidän omaa kasvattiaan, punarautias tähtipää tamma sekä liinahtava tummanrautias ruuna, joka sattui olemaan yksi tamman jälkeläisistä. He eivät kuitenkaan olisi halunneet pitää ruunaa itsellään ja niimpä minä sen kummempia ajattelematta totesin voivani ottaa tuon hömpän ruunan huostaani. Tajusin kuitenkin sanomiseni vasta kun olin jo matkalla kohti kotipaikkaa hevonen ystävättäreltä lainatussa trailerissa. Enpä kuitenkaan ole katunut ruunan mukaanottamista hetkeäkään, sen verran hauska tuttavuus se on!

Luonnekuvaus

Ravisuvun väriään vaihtava pässi

Tuo lause todellakin pitää paikkansa Villiamin suhteen, se on ravisukuinen mutta toimii itse harrasteratsuna ja välillä ajokkina, eipä se silti haittaa menoa. Rokkariksi, Villikoksi, Viiliksi ja vaikka jo miksi on ruunaa ehditty jo sanoa ja kaikki se myös tunnistaa omakseen; kokeileppa lausua vaikka kaikki nimet, mitä Altsusta keksit sen ollessa lähistöllä niin näet sen kääntelevän korviaan mietteliäänä välillä hivuttautuen sivuaskelilla lähemmäs sinua, viereen päästyään se kääntyy katsomaan sinua viisailla, tietäväisillä silmillään pilke silmäkulmassa ja tuhahtaa räkäisesti naamallesi. Koita siinä sitten ottaa selkoa jo sekunninsadasosassa laitumen toiseen päähän ravaavasta, pukittelevasta hevosesta. Eihän se täysin vieraille ihmisille tuota räkätemppua näytä, mutta auta armias kun opit ruunaa sen verran tuntemaan että tiedät millainen se on, voit saada vaikka harjauksenkin aikana parin minuutin välein räkäsuihkun takillesi.

Altsu on perinyt luonnettaan vähän kummaltakin vanhemmaltaan, ei siitä silti osaa sanoa kumpaan tulee enemmän kun on omaakin, tuulesta temmattua luonnetta mukana. Tummanrautias on kuitenkin siinä tullut emäänsä Tähti-Parmaan että se hyörii harjatessa, varustaessa ja valjastaessa jatkuvasti eikä mikään meinaa auttaa, välillä jää ihan huomaamatta ihmisen varpaatkin tallotuksi ja usein kun varpaat osuu tämän suomenhevosen kavioiden alle, et niitä ihan hetkeen saa vapaaksi tuskastaan. Villiami ei ehkä hermostu yhä äkkiä kuin äkkipikainen isänsä Hiskirilla, mutta sitten kun se hermostuu niin se myös hermostuu niin paljon että pitää vaikka keskeneräisen valjastuksenkin kesken käydä hölkkäämässä lenkki pihalla tai ette ikinä pääse työntekoon. Saattaapa se myös irvistellä hoitotuokion aikana joko hyvin ilkeästi ja hampaita vilautellen tai sitten hassusti hauskuttaen ja sitten ollaankin täysi hölmöläinen kun ihmetellään että mitä nuo kaksijalkaiset tuossa hekottavat kun pitäisi päästä liikkeelle!

Liikkeellä ollaankin sitten heti kun on varusteet tai valjaat päällä, joskus ruuna yrittää lähteä omatoimisesti maastolenkille jo tarhasta hakiessa, senpä takia kannattaakin varautua olemaan napakkana tummanrautiaan ruunan kanssa jos se saa päähänsä semmoista koittaa. Nimittäin sitten kun se jotain päättää niin ei sen päätä saa helpolla käännettyä, se jyrää maastolenkille vaikka ihmisen roikkuessa riimunnarussa, silloin kannattaa vain päästää irti narusta ja antaa hevosen läksiä maastoon, kyllä se kohta kävellä jolkottaa takaisin yhtäaikaa katuvan ja viattoman näköisenä kun tajuaa mitä tuli tehtyä. Kuitenkin, vaikka tuollaiset tempaukset sattuvat harva se päivä, kannattaa varautua jos jonkinmoiseen höynäytykseen sekä ruunan selässä että kärryillä. Selästä käsin Altsu toimii hyvin, vaikka se osaakin olla oikea pässi miten milloinkin niin kyllä sen kanssa pärjää. Se ei omaa maailmankorkeinta koulutusta mutta taitaa perusjutut sekä pohkeenväistön, yhteistyö tosin meinaa välillä olla hukassa ihan hyvin viikkojakin, sen tämä hevonen kyllä osaa varsin hyvin.

Esteitä ei olla vielä Villiamin kanssa päästy kunnolla kokeilemaan muutakuin irtohypytyksessä ja hyvin onnistuu, ponnua näyttää riittävän ainakin ilman ratsastajaa korkeammallekin kuin 60 senttiin. Aluksi ruunaa voi olla vaikea saada innostumaan esteistä mutta kun sen saa tarpeeksi innostumaan niin saattaa liikaakin innostua ja vauhti saattaa nopeutua huimasti alkuperäiseen verrattuna. Puomit kyllä tuntuvat kuitenkin kolisevan miltei joka kerralla kun esteitä yritetään, ei se vahingossa niitä pudottele vaan ihan puhtaasti tahallaan, ihan tostanoinvaan se saattaa kieltäytyä hypystä ja pökätä vaikka joka puomin alas turvan tai kavion voimin. Maastot tuntuvat silti olevan tämän hevosen juttu, oltiin siellä sitte ratsastaja selässä tai kärryt perässä niin kyllä sujuu maastolenkit rattoisasti tämän ruunan kanssa.

Eihän se tietystikään joka pyyntöä tottele, mutta kuitenkin osaa olla kunnolla maastossa, peräänannonkin tapaista ollaan sen nähty maastossa esittävän, sellaista ei kentällä saa ikinä sujumaan Altsun kanssa mutta maasto onkin eri juttu. Välillä tietysti pitää kunnon hevosen tavoin säikkyä turhanpäiväisiäkin asioita ja yrittää kääntyä ihan tutulla ojan ylityspaikalla kiertotielle, niistäkin selvitään usein kunnialla pienen taistelun jälkeen. Ilman satulaakin meno onnistuu jos kestää ruunan ravurityyppisen epätasaisen ravin jota pystyy venyttämään ja vauhtia lisäämään vaikka miten paljon eikä laukka meinaa nousta millään joskus ilman satulaa tai satulankaan kanssa.

Sukutaulu

Villiami i Hiskirilla ii Virkun Mahti iii Kahjo iiii Varan-Pauhu
iie Sorja
ie Rauhatar iei Paavin-Tarmo
iee Lauha
ie Juhannus-Heila iei Neulansilmä ieii Huiman Merkki
ieie Jalotus
iee Mirvastinna ieei Pisko
ieee Meteli
e Tähti-Parma ei Viluari eii Tauno eiii Taukki
eiie Luonnon Liisa
eie Maineen-Tyttö eiei T.N. Nokikolari
eiee Kertoma
ee Parma eei Tuti eeii Suhveri
eeie Tuuli
eee Heli-Keiju eeei Tuuvan Moiskis
eeee Tulipalo-Kiirus

Hoito-ohjeet

Altsun varusteväri on viininpunainen, nahkavarusteiden väri on musta.
- Yli -20 asteen pakkasella ulos päälle fleeceloimi, muuten pärjäilee ilman loimia.
- Jos oikein kova ja pitkä rankkasade, päälle voi nakata sadeloimen mutta ei välttämätön, tavallisella sateella/tihkusateella ei loimea.
- Tarhataan ilman riimua.
- Käytössä kuolaimettomat BB (bitless bridle) -suitset & rungoton satula.
- Käyskentelee ilman kenkiä, tarvittaessa bootsit eli hevosten lenkkarit sekä liukkaalla kelillä niihin kiinnitetään hokit.
- EI klipata!

Ruokinta

Kauraa 1-½-1
Mysliä ½-1-½
Heinää tallin tapojen mukaisesti tai ruokintojen yhteydessä reilu sylillinen, talvisin hieman enemmän kuin muulloin.
Iltaruokinnan yhteydessä voi antaa porkkanoita tai omenanlohkon.

Virtuaalihevonen // A SIM-Game Horse